wtorek, 12 maja 2015

SKŁADNIKI

  • 1 duży cykoria ( ok 190 g )
  • 3-4 ziemniaki
  • 10 g korzenia imbiru ew. 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny 
  • 1 łyżeczka curry 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku 
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 MT śmietany
  • serek topiony kremowy
  • woda

WYKONANIE

1. Usunąć głąb z cykorii i rozdrobnić ją wraz z ziemniakami 5 sek./obr.4 

2. Dodać imbir ( rozdrobniony lub sproszkowany) , kostki rosołowe, uzupełnić wodą do 1 litra i gotować całość 20 min./100*C/obr. 2

3. Dodać sok z cytryny i pomarańczy oraz curry , kminek , śmietanę o serek topiony całość zmiksować 30 sek./obr. 10 

11:13, mycookingpro , ZUPY
Link Komentarze (2) »

SKŁADNIKI

  • 750 g truskawek
  • 750 g cukru 

WYKONANIE

1. Wszystkie składniki zmiksować 40 sek./obr.turbo 

2. Całość gotować 25 min./00*C/obr.2

Jeśli zrobi się szumowina trzeba ją zebrać lub przecedzić syrop przez sitko

10:54, mycookingpro , PRZETWORY
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 kwietnia 2015

SKŁADNIKI

  • 3/4 szklanki ryżu do risotta ( np. arborio)
  • 1/2 żółtej papryki 
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 szklanki zielonego groszku ( może być mrożony)
  • 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki startego parmezanu 
  • 3 łyżki oliwy 
  • kilka liści bazylii czy koperku opcjonalnie
  • sól i czarny pieprz

WYKONANIE

1. Paprykę , marchew i cebulę pokroić w drobną kostkę , podsmażyć na oliwie z wyciśniętym czosnkiem - warzywa przełożyć do innego naczynia

2. Na patelnię , na której smażyły się warzywa wsypać ryż i zeszklić mieszając, dolać połowę gorącego bulionu , wrzucić podsmażone warzywa i gotować pod przykryciem ok 10 min. aż ryż wchłonie cały płyn

3. Do ryżu dodać groszek , risotto podlewać niewielkim porcjami bulionu , dodając płyn dopiero jak poprzednia porcja zostanie wchłonięta - gotować do miękkości. 

4. Doprawić solą i pieprzem , posypać startym parmezanem i udekorować 

12:06, mycookingpro , OBIADOWE
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 21 kwietnia 2015

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki schłodzonej śmietanki 30 % 
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru 
  • olej do smażenia

NADZIENIE

  • 200 g borówek amerykańskich
  • 250 g waniliowego serka homogenizowanego

WYKONANIE

1. Owoce umyć osączyć i wymieszać z serkiem waniliowym - odstawić w chłodne miejsce

2. Oddzielić białka od żółtek , nałożyć motylek i ubić białka z odrobiną soli 3-3,5 min./obr. 3-4 przełożyć do miseczki 

3. Śmietankę ubić na masę i również przełożyć do miseczki 

4. Mąkę przesiać do naczynia , dodać cukier żółtko i mleko całość zmiksować 20 sek./obr.4 

5. Ciasto naleśnikowe połączyć z ubitą śmietanką i białkiem delikatnie wymieszać .

6. Na rozgrzany olej wylewać porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Naleśniki posmarować nadzieniem , złożyć w pół i od razu podawać .

Osobiście białka i śmietankę ubijam kuchcikiem z Tupperwere

18:41, mycookingpro , DESERY
Link Dodaj komentarz »

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo 
  • 1 pęczek rzodkiewki 
  • 1/2 ogórka sałatkowego 
  • 2 łyżki chudego serka homogenizowanego 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku 

WYKONANIE

1. Jajka obrać , przekroić wzdłuż i ostrożnie wyjąć żółtka . 

2. Rzodkiewki oczyścić umyć i posiekać , ogórka pokroić w drobną kostkę

3. Serek utrzeć z 2 -3 żółtkami , doprawić solą i pieprzem , dodać rozdrobnione rzodkiewki , ogórka oraz szczypiorek. Białka napełnić gotową masą 

18:15, mycookingpro , DIETA DUKANA
Link Dodaj komentarz »

Okoń morski jest rybą o białym delikatnym mięsie oraz delikatnym smaku , doskonałą do przyrządzania na parze. 

SKŁADNIKI

  • 300 g filetów z okonia morskiego 
  • 1/2 pęczka kolendry 
  • sól 

SOS

  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 szalotki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 papryczka chili
  • sok z 1/2 limonki 

WYKONANIE

1. Rybę umyć , osuszyć , podzielić na dwie porcje , oprószyć solą .... ułożyć na przystawce waromy wyścielonej papierem - do naczynia wlać litr wody rybę gotować na parze 20-25 min./100+*C/obr.2

2. W między czasie przygotować sos- szalotki i czosnek obrać i posiekać , papryczkę chili przekroić wzdłuż i usunąć pestki, posiekać. 

3. Na patelni rozgrzać oliwę , wrzucić szalotki i czosnek , zeszklić , dodać papryczkę chili i dusić kilka minut. Wlać sok z limonki , wymieszać i zestawić z ognia. 

4. Ugotowaną rybę polać sosem , posypać posiekaną kolendrą i od razu podawać

17:06, mycookingpro , OBIADOWE
Link Dodaj komentarz »

SKŁADNIKI

  • 2 sprawione dorady 
  • 1 łyżka rodzynek

SOS

  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 1/2 pęczka koperku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • sól , chili mielone

WYKONANIE

1. Przygotować sos. Zioła opłukać , osuszyć , zmiksować natkę pietruszki , bazylię , koperek , pokrojony czosnek olej , sok z cytryny oraz miód , dodać po szczypcie soli i chili wymieszać

2. Ryby opłukać , osuszyć , oczyścić z płetw i naciąć w kilku miejscach. Ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową blasze , posmarować sosem z każdej strony posypać rodzynkami.

3. Piec ok 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 *C do czasu do czasu polewając ryby wytworzonym sosem. 

16:44, mycookingpro , OBIADOWE
Link Dodaj komentarz »

Sorbety to najbardziej dietetyczne lody ;)

SKŁADNIKI

  • mrożona mieszanka owoców leśnych 500 g 
  • 200 ml białego słodkiego wina
  • 2 łyżki płynnego miodu 
  • kilka listków melisy lub mięty do dekoracji

WYKONANIE

1. Lekko zmrożone owoce zmiksować 10 sek./obr. 10  

2. Dodać miód i wino i jeszcze raz zmiksować 10 sek./obr.10 

3. Przecier przełożyć do pojemnika , szczelnie go zamknąć i wstawić na 3 godz. do zamrażalnika. Co 30 minut masę wymieszać. Pod koniec zamrażania ponownie całość zmiksować i od razu podawać 


13:45, mycookingpro , DESERY
Link Komentarze (1) »

No i wracam do dietetycznych dań ...  Ratatuja to wspaniałe danie czy na obiad czy na kolacje , mało kaloryczne , sycące i cenne w porcję niezbędnych witamin. Danie dla 4 osób czas przygotowania 1 godzina , 1 porcja 170 kcal. 

SKŁADNIKI

  • 2 bakłażany 
  • 3 małe cukinie
  • 2 papryki 
  • 5 pomidorów
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oleju ( lub beztłuszczowy olej w sprayu dla bardziej liczących kalorie)
  • 2 gałązki tymianku 
  • 1 liść laurowy 
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 
  • sól i czarny pieprz

WYKONANIE

1. Bakłażany umyć , osuszyć , pokroić w grubsze plastry , oprószyć solą i pozostawić na 30 min. Po tym czasie plastry opłukać, osuszyć i pokroić w grubszą kostkę

2. Cukinie umyć , osuszyć , pokroić w kostkę . Papryki oczyścić z gniazd nasiennych , umyć i również pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Pomidory sparzyć , obrać , usunąć pestki a miąższ posiekać ( możemy użyć pomidorów z puszki ) 

3. Cukinie , paprykę i bakłażana wymieszać z 2 łyżkami oleju , przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok 20-25 min w tem. 180*C . Warzywa również możemy grillować na patelni czy smażyć ale samo pieczenie w piekarniku zmniejsza zawartość tłuszczu w potrawie.

4. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju i zeszklić cebulę. Dodać czosnek , liść laurowy ,suszony tymianek oraz pomidory. Dusić chwilkę i doprawić solą i pieprzem. 

5. Do sosu wrzucić upieczone warzywa , dodać posiekany świeży tymianek i dusić całość jeszcze kilka minut.

13:15, mycookingpro , DIETETYCZNE
Link Dodaj komentarz »

SKŁADNIKI

  • 50 g cebuli 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 20 g oliwy z oliwek 
  • 100 g marchewki 
  • 100 g ziemniaków
  • 300 g młodej kapusty pokrojonej na kawałki 
  • 50 g pora pokrojonego w plasterki 
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 150 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę ( lub pierś z kurczaka )
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 

WYKONANIE

1. Do naczynia włożyć cebulę i czosnek rozdrobnić 3 sek./obr.5-6 , wszystko zgarnąć na dno naczynia

2. Dodać oliwę i dusić 3 min./varoma/obr.1

3. Dodać marchew, ziemniaki i kapustę rozdrobnić 8 sek./obr. 4

4. Dodać pora , wodę, kostkę bulionową i pomidory gotować 30 min./100*C/obr.wsteczne/obr.2  w między czasie na patelni podsmażyć boczek .

5. Dodać boczek , tymianek , sól i pieprz gotować 5 min./100*C/obr.wsteczne/obr.1

Podawać ze świeżą bagietką posmarowaną masełkiem ;)

12:58, mycookingpro , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 28
| < Grudzień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31